Saturday, February 17, 2007

SOALAN BEST UTK DI JAWAB


Soalan ni tidaklah pelik dan memelikkan kepada pembacanya. Cuma bilamana diminta isikannya, satu perkara yg terasa ( dah byk kali aku sendiri buat soalan ni utk para peserta program, tapi tak pernah diisi pulak . huhu~) :-

1- Teragak-agak dgn jawapan sendiri. 
2- Yg jelas kini seolah olah masih belum kenal diri sendiri. 
3- Boleh disimpulkan bhw lebih mudah utk cuba mengenal diri seseorg drpd mengenali diri sendiri.
4- Perkara yg baru sedar ( rupa-rupanya masih belum kenal diri sendiri).
5-
Tidak pratik apa yg dibaca, walaupun dah habiskan beberapa kali bacaan. 
(kitab aslih nafsak wad u' khairak) hiasilah dirimu dan sinarilah yg lain.

Banyak lagi yg boleh disimpulkan. Cukuplah sekadar itu kesimpulan ringkas.

Kata-kata arestotle : "a'rif naf sak bi nafsik" ( kenalilah diri mu melalui diri mu).


Gambaran diri :

Bagaimanakah anda menggambarkan diri dari segi perwatakkan anda kepada seseorang yang belum mengenali anda?

Aku cuba jawab buat kali pertama setelah beratus-ratus kali hanya buat soalan.

Penampilan yang biasa dan sederhana, tidak suka ke depan kecuali keadaan yang memerlukan, (diamanahkan exco
dakwah and bendahari persatuan munkin keadaan yg memaksa) cuba menampilkan seceria yg munkin (sbb tak biasa/tak suka berkongsi masaalah dgn org), sentiasa berkopiah (didikan ayah emak dari kecil, insyallah moga dapat istiqamah sampai bila-bila), suka bergurau dan berlawak jenaka tanpa berlebih-lebihan demi utk bertaruf dan supaya kenalan baru tidak malu and segan, susah utk memberi pendapat dan lebih suka mendengar, adakalanya tegas dalam membuat keputusan (bukan keputusan pribadi), susah utk membuat keputusan mengenai hal pribadi (munkin kesan didikan keluarga yg senantiasa amat mengabil berat / kurang diajar utk berdikari dldm hidup, kecuali bilamana bermusafir jauh ke Negara orang), suka mengenali orang lain tanpa mengenalkan diri sendiri (kecuali bila telah rapat and mengenali), tidak suka utk berkenalan dgn org atasan and berpangkat ( kecuali tanpa sengaja), tidak suka bermuka-muka (kecuali demi maslahah jemaah), lebih gemar bersama-sama mereka yg dikalangan bawahan, dan cuba mencari pengalaman bersama-sama org atasan, Suka mencari masa utk bersendirian walaupun amat jarang ada masa utk itu, lebih suka berahsia (hal pribadi), amat suka kepada
sikap bertolak ansur walaupun kadang-kala bersifat gopoh, suka berlengah-lengah (walaupun amat benci sifat tersebut), suka kehidupan suasana tenang (desa / perumahan), suka mencari sesuatu yg baru dlm hidup dan tidak suka akan perkara yg sama, suka mencari kenalan yg baru, susah utk ditegur tetapi amat boleh dibawa berbincang (munkin sbb dimanjakan dari kecil), ( biasa menggunakan prisip hidup – membuat sesuatu perkara jgn sampai ditegur orang) , (hidup utk membina bukan utk dibina), amat selesa mempunyai seseorg yg membina diri dgn berhikmat dan lembut, susah utk menerima teguran dan kritikan (dlm hati je, juga boleh menerima segala teguran membina but jgn menguji kesabaran yg ada ) pd masa yg sama ditakdirkan (hidup di negara penuh kekasaran selama hanmpir 8 tahun) munkin Allah swt ingin mendidik jiwa supaya kuat, kata org (kawan-kawan) saya buka org yg sentimental / romantic ( munkin tidak suka bermuka-muka dan hipokrit) pada masa yang sama biasa menjadi penasihat-penasihat tidak rasmi org yg putus cinta and jd motivator (guna perasaan lg :D). Bercita-cita utk menjadi pendidik di surau-surau and masjid- masjid and membaca kitab-kitab ulama terdahulu (cita-cita mengganti ayahanda pendidik desa). Bersifat tidak berkira-kira dlm soal duit dan susah (tidak suka) mencatat keluar masuk duit bulanan pd masa yg sama tidak suka pembaziran(pomboros) dan mesti bijak dlm budjet hidup ( cita-cita utk hidup bersistem )moga dapat jodoh yg bijak dlm hidup and bersistematik hidupnya jua.

Cukuplah hanya takat itu dahulu, ini pun dah cukup terasa rimas. Susahnya utk belajar belajar burubah (berkongsi masalah). Kuat ke ego? hehe. Gunalah ego utk kekuatan. Jgn takabbur, x masuk syurga hang nanti.

1 comment:

Mr Ceroj said...

statement tuan mengenai "susah utk memberi pendapat dan lebih suka mendengar," - saya rasa (pendapat je ni) tuan agak mudah untuk memberi pendapat walaupun tak diminta berbuat demikian/ berbuat demikian dlm bentuk kiasan.betul tak?