Monday, February 11, 2008

nak p tak exam PTD?

satu dunia ..... masa berbeza

dua hari lepas saya dapat tawaran untuk exam PTD (pegawai tadbir diplomatik) di UM nilam puri KB. andai saya hadir exam tersebut maka sebulan penuh saya evry weken saya dalam dewan exam.. 3 minggu yg lepas dari 8pg - 4ptg betapa cari ilmu perguruan dalam dewan di YIK. hari ini sambung mengajar seperti biasa di sekolah. dah 3 hari tinggalkan sekolah, rasanya 
rindu pulak pada anak-anak buah. diorang pun harapnya macam tu lah.

minggu ini semua sekolah YIK akan bz dengan acara KOKurikulum. nampaknya di tahun permulaan saya sebagai guru YIK terasa sedikit kekok n sususan kerja yg kurang kemas n sistematik. apapun segalanya sambil intai cara-cara pengurusan n pembelajaran yang terbaik
daripada guru-guru yang telah mahir.

apa yang dapat rasa perbezaan di alam kerjaya berbanding semasa belajar sudah semestinya adalah perbedaan masa sehari-harian. andainya di alam belajar memang amat terasa jg
keterbatasan masa dalam seharian. lebih-lebih lagi hari-hari akhir semesta sebelum tibanya exam.
namun kini  bila melihat n rasakan keberadaan di alam kerjaya ini jauh kita merasakan masa
makin menghimpit hari. setahun bagaikan sebulan dan sebulan bagaikan sehari. dan sehari entah kemana perginya ia ....
bila terkenangkan di alam belajar .. terasa amat indahnya satu masa dulu. penat belajar so sambung bersembang. kadang-kadang seharian penat bersembang. lebih-lebih lagi di musim dinginpadang pasir.
lebih-lebih lagi hari exam semakin hampir, maka makinlah lagi best bersembang.
buat air syai (teh mesir) satu baldi :) dan adik beradik kat rumah semuanya ada, masing-masing di tangan ada buku atau nota. so buat lingkungan, kadang-kadang atas katil di bawah selimut tebal dan air syai panans di pass sorang2 .. last2.. satu hari habis begitu aje. kulit buku pun masih baru lagi.
buat adik-adik kat padang pasir sana, jangan tiru abang-abang lama ni :) study last minit. tapi itulah bestnya. edvand katakan :) ..


satu perkara lagi ... ada juga terdegar suara kawan-kawan masa study dulu,, katanya boring 
n puas lah, tak de apa nak buat la .. dan macam-macam lagi. seingat saya .. walaupun 8 tahun :)
saya di padang pasir sana, namun tak pernah sesaat pun saya merasakan keboringan untuk 
menghabiskan satu-satu masa. apa yang dapat rasakan ialah kesuntukan masa dalam menyiapkan sesuatu perkara. tidaklah rajin sangat, namun sekurang-kurangnya ada buku sebagai kawan dan semestinya kerja-kerja persatan yang amat banyak bertimbung.
paling kurang saya p jalan-jalan di tengah jalan raya tercantik di cairo(jln solah salim) ... pegang buku satu, so rest kat busstop sana. maka itulah memory yang best dapat rasa kini. walaupun
pada masa itu kepala amat memeningkan, berserabut kerja persatuan, tertekan nota tak siap, stress exam dah hampir, hafalan ta kemana lagi dan macam-macam. apapun saya memang jenis tak suka mengadu nasib kat orang lain(apa yg kongsi yang best-best je :) ) nak kata ego tu tak kot. kata psikologi ..
amat baik ada sifat ego yg tinggi dalam diri, dengan syarat gunakan ego itu untuk kekuatan diri :D ...

satu lagi ... bila bertanya pada kwan.. berapa madah yang diajar@hissoh di sekolah dalam masa seminggu? so masing-masing jawab 24, ada juga 20, biasa jawab 27 hissoh ... saya dapat senyum je la. 

bagi saya .. kena mengajar 29 hissoh dalam masa seminggu. 5-6 masa dalam sehari. 8 subjek dan dari tingkatan 1 hingga ting 5 ..

apapun saya datang untuk belajar menerus hidup dan berkhidmat untuk semua. setakat yang mampu
maka kita sama-sama usahakan.

selamat meneruskan pembelaran buat semua sahabat-sahabat di mesir sana ... 
doakan jua buat kami di sni  ....

 No comments: