Sunday, January 13, 2008

KENA PEGANG DAKWAH LAGI

hari ini mesyuarat guru sekolah kali ke 2 di awal tahun persekolahan. nampak gaya tugasan makin banyak terpaksa dipikul,mybe buat sementara waktu atau untuk jarak masa panjang. tugasan yang banyak terpaksa dipikul oleh kerana pertukaran guru seramai 4 orang. dan ada juga ke kpli dan juga jqaf.

saya telah di amanahkan oleh pengetua untuk memegang guru dakwah dan kepimpinan. so kena bergiat dan meneruskan lagilah tugas yang memang sejak dulu senantiasa ditakdirkan begitu. seingat saya seawal umur bertandang ke mesir, saya diminta oleh senior untuk menjadi ajk badan dakwah. peringkat PMRAM dan juga KPKM. hinggalah amanah terpaksa dipikul berat sebagai exco lajnah dakwah. kalau diikutkan kelayakan entahlah. sah x layak. apapun kehendak orang ramai jadi terpaksalah.

apapun alhamdulilah, syukur sebanyaknya. pengalaman ilmu persatuan yang diceduk tempoh hari kini sedikit sebanyak boleh digunakan.
hari ini 4 muharam. seawal saya datang sekolah jadi pengetua meminta supaya saya memberikan ceramah hijrah diperhimpunan mingguan sempena awal hijrah. ceramah instant.macam ni lah gaya bila dah berada di malaysia. tiada masa untuk menyoal balik, kenapa tak bgthu awal-awal? dan tak de masa untuk beralasan. munkin masa inilah kita amat terasa betapa amat berguna tarbiah di bumi mesir yang senantiasa buat kerja dan selesaikan kerja di akhir waktu. terpaksa ken buat begitu, bukan buat-buat. :D ..
jadi tak de lah tergopoh-gopoh sangat jadinya. jadi saya pun memberanikan diri sambil menyakinkan diri sendiri. alhamdulillah seadaanya apa yang ada di dada saya sampaikan. tiba-tiba, lebih masa pulak jadinya.
besok perlu melangkah lagi kaki kehadapan, membawa misi yang makin mencabar. tugasan yang makin banyak belum selesai. 

apapun.
tanda orang mukmin yang baik dan beruntung adalah, ia senantiasa menjadikan dirinya hari ini lebih baik dari semalam dan besok lebih baik dari hari ini. tak lupa kepada semua sahabat-sahabat dan adik-adik kat mesir sana yang sedang berjuang dalam imtihan sem sejuk .. so selamat maju jaya.
moga kalian najah dengan cemerlang tahun ini. adik-adik medic kat mansurah sana, study molek-molek. main games pun ingat buku tu.

 tekun + tabah + tawakkal


No comments: